Primeur: Golfsurfen in de Maasplassen Roermond! SURFPARK AREA-X

Marina Oolderhuuske (tevens Area-X Roermond) en Surffactory starten de realisatie van een outdoor golfsurfpark aan de Noorderplas in Roermond. Na een jaar onderzoek is de ontwikkelingsovereenkomst tussen Perry Houkes (Marina Oolderhuuske) en Will Sproncken (Surffactory) heden getekend. 

Het is het eerste echte duurzame golfsurfpark in de Benelux en Duitsland met echte golven. 

De realisatie start komend najaar. Het golfsurfpark zal ook een surfhuis hebben en een beach voor trainingen, events en internationale wedstrijden. Naar verwachting zullen de eerste golven gaan rollen in 2021.

Golfsurfen
Golfsurfen kennen we als de magische sport uit Hawaii en Californië. In Europa voor het eerst beoefend in Biarritz in de 60ejaren.  Tegenwoordig wordt overal in de wereld gesurft.  Een sport met forse adrenalinekicks wat verklaart dat surfers soms tot 15 minuten wachten op die ene golf en een ‘ride’ van nog geen 10 seconden. Daarmee is de sport goed te vergelijken met bijvoorbeeld de golfsport; niet altijd gemakkelijk maar wel verslavend. 

Golfsurfen kent sinds vele decennia een ongekende populariteit, niet alleen als sport maar ook als beleving en lifestyle. Een blijvende ontwikkeling die je ook overal in media en reclame terugziet. 

De populariteit kent de laatste decennia een forse groei in Noord Europa ondanks de vaak zeer beperkte omstandigheden. Knokke, Oostende en Scheveningen hebben enkele bekende surfspots. In Duitsland overstijgt de populariteit de verwachtingen. 

Golfsurfen is ook spektakel. Het is een bekend beeld dat als er surfers actief zijn in de golven er vaak een veelvoud aan toeschouwers zijn.

In 2020 in Tokyo zal golfsurfen haar debuut maken als olympische sport. Dit zal de sport naar verwachting bekend maken bij het grotere publiek.

Een kunstmatige golf
De laatste decennia zijn er diverse technische systemen in ontwikkeling om het golfsurfen of varianten daarop onafhankelijk van de ideale kust-, wind-, stroming- en andere omstandigheden mogelijk te maken.  Dus overal en bereikbaar voor iedereen zonder vliegtickets naar verre oorden en ideaal als training net voor die fantastische vakantie of wedstrijd.

Inmiddels zijn er een handvol leveranciers van golfsurf-technologie in de wereld die allemaal hun eigen basisprincipe hebben om de perfecte golf te maken. 

In Roermond betreft het een duurzaam systeem met lage energiekosten. ‘Outdoor‘ en als onderdeel van het AREA X watersportgebied aan de Noorderplas. 

24/7 Waves uit Den Haag is ontwikkelaar van deze duurzame en economisch haalbare technologie met samenwerkingspartners uit Duitsland en Australië. De oorspronkelijke aanleiding voor deze technologie was een onderzoek naar golfbrekers voor de Australische Marine.

24/7 Waves heeft haar R&D nu in aanbouw op de Binckhorst in Den Haag. Surffactory zal de exploitatie van het surfpark uitvoeren. 

De wavepool meet ca. 150 x 40 meter en creëert echte surf golven: 120 stuks per uur en tot meer dan 1,5 meter hoog geschikt voor een 18 seconden durende ‘ride’ wat voor surfers als lang wordt beschouwd. De golven kunnen worden aangepast, zodat er zowel voor de beginnende als de gevorderden surfer een golf is. 

Een aanwinst voor AREA X, Roermond en de regio
De initiatiefnemers vanuit Surffactory zijn deels afkomstig uit Den Haag/Scheveningen en brengen het surfnetwerk en het internationale wedstrijdcircuit naar Roermond. 

De exploitatie heeft daarmee een dynamiek en veelzijdigheid die een perfecte aanvulling vormt op de reeds aanwezige watersport activiteiten in AREA X zoals het wakeboarden en het windsurfen. 

Het gaat niet enkel om de sportbeoefening, ook de totaalbeleving is minstens zo belangrijk.

Meer informatie over de Area-X, Marina Oolderhuuske en 24/7waves, is beschikbaar via de betreffende websites:

www.oolderhuuske.nl
www.area-x.nl
www.surffactory.nl
www.247waves.com