Mirna Boelsma is één van de 24/7Waves ambassadeurs, regerend Nederlands kampioene golfsurfen en ze geeft ook surfcoaching. Surfcoaching is straks ook mogelijk in de SurfPoel en we waren dan ook benieuwd naar haar mening hierover.

Mirna: “Surfcoaching geven in de SurfPoel is uniek, je kan mensen goed de techniek aanleren. Leren surfen in een wavepool is heel gecontroleerd vergeleken de zee en de golf kan aangepast worden op niveau. Van het opstaan goed oefenen tot down the line surfen en meer. Met de beginnende surfer gaan we, net als in de zee, in de uitloop van de golf aan de slag en dan steeds een stapje verder en hoger. Voor de gevorderde surfer kan er juist een steilere en hollere golf opgewekt worden zodat die echte turns en tricks geoefend kunnen worden. Zelfs de pro kan keer op keer weer een trick oefenen omdat de golf exact hetzelfde is en zo zijn turns perfectioneren.”

“Verder ziet een surfles er in mijn ogen precies hetzelfde uit als in de zee maar dan veel meer gestructureerd. Er kan dieper ingegaan worden op de techniek van iedere surfer en vaker feedback worden gegeven omdat je altijd in de focus van de leraar bent en niet afdrijft. Ook kunnen de surfleraren beter het overzicht houden.”

“De grote vraag is natuurlijk of de geleerde surf vaardigheden zich vertalen naar de golven in de zee. Als ik kijk naar de mensen die vaak in een wavepool hebben gesurft, zoals Rick Vlek bijvoorbeeld, dan is dit absoluut geen probleem. Er gaan nu ook steeds meer nationale teams in wavepools trainen in aanloop naar de Olympische Spelen in 2020 en andere grote wedstrijden. Dat is natuurlijk niet voor niks. Wel veranderd de oceaan elke seconde en geen golf is hetzelfde. Hier zullen de mensen die hebben leren surfen in de SurfPoel nog geen ervaring mee hebben. Ook hebben ze nog niet de gevaren van de zee ondervonden zoals het plotseling ontstaan van een mui stroming, veranderende weersomstandigheden en getijdenstroming. Maar wie zijn technische (basis) vaardigheden al onder de knie heeft zal zich in de zee uiteindelijk alleen maar sneller op zijn/haar gemak voelen en aandacht kunnen hebben voor meer dan blijven staan.”

“Ik geloof wel dat de SurfPoel een enorm belangrijke toevoeging zal zijn voor het surfen in Nederland! Het zal het surfen op zee niet vervangen, maar biedt een uitkomst als er geen golven zijn of de omstandigheden niet zo goed. Er kan dan gewoon iedere dag gesurft worden! Hopelijk is het er snel!!”

Bedankt voor je tijd Mirna en we kijken er naar uit om met je te surfen en tips van je te mogen ontvangen!

Wil je ook net als Mirna trainen in de SurfPoel? Koop nu je surfcoaching op www.247waves.com